SEO – Шаблон №13

Українські рецепти

ПОПУЛЯРНІ РЕЦЕПТИ УКРАЇНСЬКОЇ КУХНІ

Хляки, ґляґи, флячки або ж рубці — традиційна страва, що готується з частини коров’ячого шлунка. Хляками називають найбільшу частину шлунку жуйних тварин. Після ретельного миття та очищення, хляки дрібно нарізають і довго варять зі спеціями. Готову страву щедро приправляють перцем і часником, а також заправляють відвареним пшоном або підбивають борошном. На Полтавщині до флячок зазвичай додають галушки. Крім того, хляки часто подають як рідку страву разом із бульйоном, у якому вони варилися. Рецепт: Рубець — 1 кг; Молоко — 500 мл; М’ясний бульйон — 3 л; Селера — 100 г; Ріпчаста цибуля — 2 шт.; Морква — 1–2 шт.; Томати у власному соку — 1 склянка; Макарони — 3 жмені; Часник — на смак; Сіль, перець — на смак; Сметана — 2 ст. л.; Олія — для смаження; Лавровий лист — 1 шт.; Підготовка рубця: Наріжте рубець смужками і складіть у контейнер, заливши молоком. Залиште в холодильнику на ніч (12 годин). Відцідіть рубець і добре промийте холодною водою, змиваючи молоко. Відварювання рубця: У великій каструлі доведіть до кипіння підсолену воду. Опустіть нарізаний рубець і варіть 5 хвилин. Злийте воду, промийте рубець і каструлю. Знову наповніть каструлю водою, доведіть до кипіння і трохи підсоліть. Опустіть рубець і знову варіть 5 хвилин. Злийте воду і промийте рубець. Приготування бульйону: У іншій каструлі доведіть до кипіння бульйон. Додайте рубець, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 2–3 години, доки він не стане м’яким і легко проколюватиметься виделкою. Приготування овочів: Почистіть і дрібно наріжте моркву, цибулю та селеру. Смажте овочі в невеликій кількості олії до м’якості. Додайте томати у власному соку, сіль і перець. Перемішайте, накрийте кришкою і тушкуйте на середньому вогні 5–7 хвилин. Завершення страви: Додайте тушковані овочі до відварених рубців. Всипте макарони, додайте лавровий лист і варіть разом стільки часу, скільки вказано на упаковці макаронів. Подавайте страву гарячою, за бажанням додайте сметану перед подачею.

ХАРЧУВАННЯ ТА ЙОГО ВПЛИВ НА ЗДОРОВ’Я

Основне завдання харчування є покращення показників здоров’я населення шляхом максимального використання їжі як найбільш важливого фактору навколишнього середовища.

При організації харчування працюючих на виробництві виходять із вимог раціонального харчування, яке забезпечує нормальну життєдіяльність організму, здоров’я, високий рівень працездатності та захисту організму від впливу несприятливих факторів навколишнього середовища. Раціональне харчування називають ще і профілактичним в тому розумінні, що воно підвищує стійкість до захворювань взагалі.

Раціональне харчування забезпечує постійність внутрішнього середовища і нормальний розвиток організму, що підтримує життєдіяльність різних органів і систем на високому рівні при різноманітних умовах праці та побуту.

Харчування повинно сприяти підвищенню процесу пристосування організму до впливу несприятливих факторів навколишнього середовища, зміцненню здоров’я, забезпечувати можливість адекватної реакції організму від надзвичайного зовнішнього стресового впливу.

Для забезпечення життєво необхідних процесів організму потрібні калорійні, якісні, повноцінні продукти. Вони повинні надходити в організм в нормованій кількості з їжею для відновлення постійних витрат енергії і клітин організму. Основне правило раціонального харчування є якість, різноманітність і нормований збалансований раціон.